test
Proost!

Kleed uw borrel aan boord stijlvol aan met de Party-collectie van Marine Business®.

test
The very best in teak & more

ARC Marine staat wereldwijd bekend om zijn grote collectie (inklapbare) teakhouten tafels, regisseursstoelen, krukken en meer.

Navigatieverlichting

Met betrouwbare navigatieverlichting op uw boot vergroot u ’s nachts uw zichtbaarheid en vermindert u het risico op aanvaringen. In veel gevallen is het verplicht om navigatielampen te voeren. ARC Marine heeft hek-, top- en boordlichten van het Italiaanse merk Foresti & Suardi in het assortiment. 

10 artikelen

Veilig het water op bij slecht zicht

Navigatieverlichting aan boord van uw boot is onmisbaar als u in het donker vaart. Hetzelfde geldt voor wanneer het zicht is verslechterd vanwege mist, regen en/of andere weersomstandigheden. Door navigatieverlichting te voeren bent u beter herkenbaar en kunnen andere schippers vanaf afstand zien welke richting u op gaat, wat de veiligheid op het water verhoogt.

Wanneer is navigatieverlichting verplicht?

Wanneer u gaat varen tussen zonsondergang en zonsopgang bent u verplicht navigatieverlichting te voeren. Gaat u overdag het water op en wordt het zicht niet beperkt door bijvoorbeeld mist of regen? Dan hoeft u de navigatielampen niet aan te zetten. Welke verlichting u aan boord moet hebben, is afhankelijk van het type boot en de lengte ervan.  

Welke navigatielampen heb ik nodig?

Navigatieverlichting voor de boot is verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen, elk type heeft een eigen kleur:

  • Toplicht: wit
  • Heklicht: wit
  • Bakboordlicht: rood
  • Stuurboordlicht: groen

Navigatieverlichting is aan allerlei regels verbonden, welke staan beschreven in de bvA (Internationale Bepalingen ter Voorkoming van Aanvaringen op Zee). Het Rijnvaartpolitiereglement (RPD) en Binnenvaartpolitiereglement (BPR) bevatten de regels voor Nederland.

Voor een motorboot gelden andere regels dan voor een zeilschip. Ook de lengte van uw boot is bepalend voor het type licht dat benodigd is.

Navigatieverlichting voor motorboten

  • Tot 7 meter: rondomschijnend wit licht (sneller dan 13 km/uur ook boordlichten)
  • 7 tot 20 meter: toplicht, heklicht en boordlichten
  • Langer dan 20 meter: toplicht, heklicht en boordlichten (sneller dan 40 km/uur ook twee witte flikkerlichten boven elkaar)

Een groot motorschip (> 20 meter) mag naast de genoemde lichten een tweede toplicht voeren.

Navigatieverlichting voor zeilboten

  • Tot 7 meter: rondomschijnend wit licht
  • 7 tot 20 meter: heklicht en boordlichten
  • Langer dan 20 meter: heklicht, boordlichten en twee rondom zichtbare lichten boven elkaar (onderste groen en bovenste rood met 1 meter afstand)

Ons aanbod aan navigatielampen

Bij ARC Marine kunt u terecht voor kwalitatief hoogwaardige toplichten, heklichten en boordlichten. We hebben ook complete setjes in het assortiment zodat u in een keer alle verplichte navigatielampen heeft. Om het u extra gemakkelijk te maken zijn er ook combinatielampen, zoals tweekleurenlichten met stuur- en bakboordverlichting in één behuizing.

Navigatieverlichting voor uw boot kopen?

Navigatieverlichting voor uw motorboot of zeilschip bestelt u eenvoudig in onze webshop. U bent natuurlijk ook van harte welkom bij een van onze dealers.