Teak bootmeubels onderhouden

Teakhout is een duurzame, weerbestendige en onderhoudsvriendelijke houtsoort. Onze bootmeubels en -accessoires zijn niet voor niets allemaal gemaakt van teak. Om lang te genieten van uw teak meubels is goed onderhoud belangrijk. Lees hier hoe u uw geoliede of ongeoliede teak regisseursstoel, boottafel en accessoires het beste kunt onderhouden.

teak bootmeubels onderhouden

Ongeolied teak behandelen

Bij ARC Marine maken we onderscheid tussen ongeolied en geolied teakhout. Geolied wil zeggen dat wij het meubel voor u hebben behandeld met teakolie waardoor het hout een subtiele glans heeft en goed wordt beschermd. Onze ongeoliede meubels zijn onbehandeld en hebben daardoor de meest natuurlijke look. Onbehandelde teak meubels kunt u gerust buiten laten staan, ook wanneer het regent. Na verloop van tijd krijgt het hout een zilvergrijze kleur. U kunt dit zo laten; de verandering van kleur, heeft geen effect op het hout. Wilt u toch liever de bruine kleur terug? Dan kunt u gebruikmaken van Dulon Teak Clean & Brightener 42, eventueel in combinatie met Dulon Teak Degreaser 41 om vlekken te verwijderen en Dulon Teak Protector 43 om het teakhout na het schoonmaken te voorzien van een beschermlaag.

Tip! Behandel uw ongeoliede teak meubels direct na aankoop met teak sealer of Dulon Teak Protector om de verkleuring van het hout uit te stellen.

Teakhout behandelen met olie

Geoliede teak meubels kunt u zowel binnen als buiten gebruiken. Wel moet u de olielaag regelmatig vernieuwen wanneer u de meubels buiten laat staan. Door regen- en zeewater verdwijnt de olielaag langzaam. Voor het opnieuw oliën van uw teak meubels, kunt u speciale teakhout-olie van ARC Marine gebruiken. Deze teakolie is plantaardig en dus niet schadelijk voor het milieu. Het vastestofgehalte van deze teakolie is 98% waardoor één laag vaak al dekkend genoeg is. U kunt de olie aanbrengen met een zachte, niet pluizige doek. Laat het vervolgens intrekken en wrijf het met een droge en zachte doek uit.

Algemene tips voor het onderhouden van teak bootmeubels

  • Maak nooit gebruik van harde borstels of hogedrukspuit bij het schoonmaken van uw teak meubelen. Hierdoor wordt het hout poreus en verdwijnt de natuurlijke beschermlaag.
  • Gebruik teak sealer om het teak te beschermen tegen vlekken en verkleuring.
  • Zet teak bootmeubels binnen wanneer u de vergrijzing van teak wilt voorkomen.
  • Gebruik altijd onderzetters op uw teakhouten boottafel om kringen en vlekken te voorkomen.
  • Water, wijn of frisdrank gemorst? Haal dit gelijk weg met een absorberende doek om te voorkomen dat de vlekken intrekken.
  • Gebruik geen chemische schoonmaakmiddelen, maak uitsluitend gebruik van speciale onderhoudsproducten voor teakhout.

Teakhout lakken

U kunt er ook voor kiezen om teakhout te lakken. Let wel; gelakte teak meubels kunt u beter niet buiten gebruiken. Regen en zonlicht tasten de laklaag aan. Voordat u uw teakhouten tafel gaat lakken, moet hij eerst worden schoongemaakt, geschuurd en vetvrij worden gemaakt. Geoliede teak meubels kunnen niet worden gelakt wanneer de olielaag nog aanwezig is. Zonlicht en water zorgen ervoor dat de olielaag verdwijnt, daarna kunt u het meubel schuren en ontvetten om het vervolgens van een laklaag te voorzien.

Bekijk de producten